În interviurile sale, dr. Jacques Vallee – cercetătorul numărul 1 al fenomenului OZN, arată adesea că nu există nici un motiv să credem în ipoteza vizitării extratereste.

Astfel, într-un interviu luat de Jeffrey Mishlove (îl poți viziona aici – în lb. engleză, fără subtitrare în română), Vallee afirmă:

Aș fi foarte dezamăgit dacă OZN-urile nu s-ar dovedi a fi altceva decât vizitatori de pe altă planetă ! Eu cred că ar putea fi ceva mult mult mai interesant!

Cred că fenomenul OZN ne arată că nu înțelegem timpul și spațiul. Este vorba de obiecte care par a fi fizice, care interacționează cu mediul, care cauzează efecte asupra psihologiei și fiziologiei martorilor, care lasă urme pe pământ și totuși par capabile a manipula timpul și spațiul în moduri care depăsesc înțelegerea noastră curentă.

Vallee ne mai spune că fenomenul OZN trebuie înțeles pe 3 niveluri distincte.

Primul este nivelul fizic [iar întrebarea care se pune aici este]: ”ce anume putem spune despre OZN-uri?”, iar tot ce putem spune este că reprezintă multă energie condensată într-un spațiu foarte mic …

 

Al doilea nivel este: ”ce anume se petrece cu martorii în apropierea sursei acestei energii?”, iar asta are de-a face cu pierderea orientării spațiale – am avut martori care spuneau că își conduceau mașina către nord, când toți ceilalți stiau că el conducea către sud, fiind dezorientați în acel moment -, cu pierderea simțului timpului – oameni care credeau că au trecut doar 10 min, când de fapt trecuseră 3 ore -, cu efecte asupra pielii ( arsuri etc) , asupra ochilor (mergând de la conjunctivită la orbire, uneori temporară)…, cu vindecări ale fracturilor, rănilor sau chiar cu decesul martorilor etc.

 

Apoi mai există și un al treilea nivel, care este nivelul social și impactul asupra sistemelor noastre de convingeri. Și acest nivel este foarte dificil de explicat celor care cred în ipoteza extraterestră, pentru că, la acest nivel, nici măcar nu mai contează dacă OZN-urile sunt reale sau nu !

 

Dacă suficient de mulți oameni sunt convinși că fenomenul este real, atunci el este real în efectele sale, în termenii realității sociale și în felul în care oamenii se comportă ca urmare a acestor convingeri !

 

Și asta ne poate face să ne întrebăm dacă se poate ca fenomenul OZN să ne manipuleze în vreun fel sau să fie un sistem care ne învață ceva sau dacă există posibilitatea, ca cineva având puterea și tehnologia necesară să ne manipuleze prin simularea de apariții OZN…

 

Și se poate ca toate acestea să se desfășoare simultan.

Vallee arată că fenomenul OZN s-a ”deghizat” conform condițiilor culturale și perioadei în care a apărut, motiv pentru care este ușor de confundat cu ceva ce nu este.

El mai afirmă că întreaga viață a unui individ care are o experiență OZN autentică este ”zguduită” din temelii și că toată concepția lui despre viată se transformă radical, indiferent de nivelul social sau cultural al individului în cauză. În urma experiențelor pe care le au, mulți devin conștienți de unele abilități (paranormale) de care nu erau conștienți anterior și încep să dobândească o viziune mistică sau religioasă legată de experiența lor.

Vallee mai arată și că rapoartele din SUA nu se disting cu nimic de rapoartele din alte părți ale lumii ( ceea ce face ca ipoteza conform căreia am putea afla vreun secret major în urma dezvăluirii informațiilor clasificate ale Guvernului SUA să nu aibă nici o susținere!)