Hanna jon 1999 mckenna terence

Terence McKenna – ”filozoful genial al stărilor alterate de conștiință”, la emisiunea Thinking Allowed, contrazice viziunea cea ai răspândită în comunitatea OZN conform căreia experiența OZN se explică prin ipoteza extraterestră.

McKenna arată că trendul obișnuit de speranță legată de ideea că experiența OZN este primul pas al umanității către cetățenie galactică este nefondat și aderă mai degrabă la viziunea lui Jacques Vallee, care arată că fenomenul este interdimensional și la cea a lui Carl Gustav Jung, care arată că acesta exprimă arhetipuri adânc înrădăcinate în inconștientul colectiv.

Fenomenul OZN ar putea fi:

un fel de proiecție din conștiința planetei noastre – Gaia, un obiect alchimic ce bântuie timpul istoric uman cu un simbol al totalității noastre.

A spune că OZN-ul este un obiect psihic nu înseamnă că nu este și unul fizic… căci tărâmul fizicului și cel al psihicului se întâlnesc…

După McKenna, întrebarea cheie nu este doar ”ce sunt OZN-urile?”, ci și ”ce ne fac OZN-urile?”. Ele erodează căile științei și pun la îndoială principiile acesteia, având și funcția compensatorie de a ne face să ne îndepărtăm de partea rațională (masculină) și să ne orientăm către partea intuitivă (feminină) a vieții noastre.

OZN-urile funcționează la nivel mitologic.

Ele sunt mercuriene, în sensul că dacă ajungi la ele, nu găsești nimic acolo. Indiferent ce zace în spatele misterului OZN, este vorba de o forță care, virtual, poate face orice. Deci este inutil să se vorbească de mărimea, compoziția sau culoarea obiectului, sau mărimea entităților, sau îmbrăcămintea lor…pentru că fenomenul poate să ne apară în orice fel dorește. Poate să ne apară ca Fecioara Maria, ca și conducători galactici, ca gnomi, elfi etc.

La observația gazdei emisiunii, Jeffrey Mishlove, cum că descrierea lui cu privire la OZN-uri se apropie de cea a fundamentaliștilor creștini care sunt convinși că fenomenul OZN este mâna Diavolului, McKenna îl citează pe Jung, care afirma că marea problemă a creștinilor este că nu au nici un loc pentru ”Umbra” psihologică și că nu o integrează, ca urmare producțiile culturii creștine vor fi întotdeuna nevrotice, existând o lipsă a echilibrului psihic, motiv pentru care fenomenul OZN este astfel pus în legătură cu ideile apocaliptice și mesianice legate de sfârșitul timpului.

OZN-ul este simultan material și psihologic … o forță ce transcende spațiul și timpul… anticipează viitorul.

Fenomenul OZN este o manifestare modernă a unui fenomen ce ne însoțește de mii și mii de ani și anume cel al penetrării parțiale a spațiului nostru cultural de ‘alții’ : iele, elfi, zâne, demoni, îngeri… în trecut aveam o categorie de oameni care se ocupau cu asta – șamanii, iar aceștia facilitau sosirea și plecarea acestor ființe și cunoșteau tradiția și mitologia legată de ele.

 

Pe măsură ce am pierdut contactul cu rădăcinile noastre șamanice, fenomenele care se petrec la o frecvență joasă, în sălbăticie, în deșert etc au ajuns să ni se pară fie ca invazii din alte lumi sau, fie ca imposibilități. Cred că farfuriile zburătoare ne bat la ușă pentru a ne reaminti de profunzimea, neobișnuitul și inteligența animată care se își are reședința, împreună cu noi, în natură, pe planeta noastră.

Într-o altă conferință (Angels, Aliens and Archetypes) – McKenna afirmă, la unison cu Jacques Vallee, că experiența OZN are o latura absurdă care este în contradicție cu ipoteza extraterestră. El afirmă și că experiența OZN are de-a face cu Supra-Eul individului și cu alienarea sa de inconștientul colectiv.

Luând peste picior ideea multora cum că extratereștrii nu se arată pentru a nu provoca haos și agitație, dar că se vor arăta cândva în viitor, McKenna spune că asta nu este altceva decât o afirmare a paternalismului masculin care dorește să ne protejeze și să ne ascundă lucruri cu care conștiința obișnuită, rațională, nu știe ce să facă și glumește spunând că o entitate i-ar fi spus:

Ne-am deghizat sub forma unei invazii extraterestre tocmai ca lumea să nu se alarmeze cu privire la ceea ce se petrece cu adevărat!

McKenna mai avansează- dar nu detaliază- și ipoteza că OZN-urile ar putea fi niște mașinării de călătorit în timp.

În conferința – UFO: The Inside Outsider susținută la UFO Expo din Los Angeles – 1993), McKenna face o paralelă între experiența ingerării ciupercilor halucinogene și experiența OZN : fenomenul OZN este psihic, iar experiențele OZN au loc în stări alterate de conștiință ale subiecților, fiind similare trăirilor date de ingerarea substanțelor halucinogene.