Voi prezenta, în continuare, câteva elemente comune care există între teoria astronauților antici a lui Zecharia Sitchin și ideologia devoltată de 3 religii importante care integrează, în doctrinele lor, idei despre influența extratereștrilor asupra pământenilor: Mormonismul, Raelismul și Scientologia. Ultimele trei curente au avut un impact major în răspândirea cultelor OZN.

Cea mai secretă doctrină aparține Scientologiei, care dezvăluie „secretele” legate de extraterestrul Xenu și Confederația Galactică doar în stadiile avansate și contra unor mari sume de bani.

Cea mai nouă mișcare este Religia Raeliană care numără cca 55.000 de membrii înscriși.

Cea mai cunoscută este teoria astronauților antici răspândită de Zecharia Sitchin, Erich von Daniken, Desmond Leslie etc.

Cea mai veche și mai amplă este Religia Mormonică inițiată de Joseph Smith (deși, în cazul acesteia, elementele la care fac referire aici sunt secundare față de restul învățăturilor, rezultă oarecum indirect și au o notă speculativă datorită interpretărilor multiple care se pot aduce doctrinei lui Smith).

Voi prezenta pe scurt o paralelă între ideile liderilor acestor tradiții : Zecharia Sitchin (Teoria astronauților antici), Joseph Smith (Mormonism), Claude Vorilhon / Rael (Raelism) și Ron Hubbard (Scientologie). 

1. Dumnezeu / Iahwe este extraterestru (Smith, Sitchin, Rael)

2. Extratereștrii au vizitat frecvent Pământul și au lăsat mesaje importante pentru umanitate (Smith, Sitchin, Rael)

3. Extratereștrii au sosit pe pământ într-o armadă de nave spațiale asemănătoare cu aero-navele din zilele noastre (Sitchin, Hubbard, Rael)

4. Extratereștrii au sosit pe pământ cu milioane de ani în urmă (Sitchin, Hubbard, Rael)

5. Civilizația umană a fost șlefuită cu ajutorul extratereștrilor(Smith, Sitchin, Rael)

6. Creatorul oamenilor se află pe o planetă care are o durată de revoluție foarte diferită de cea a Pământului (numită Kolob (Smith) / Nibiru (Sitchin) / ?(Rael))

7. Creația umanității s-a realizat prin manipulare genetică (Sitchin, Rael)

8. Investigarea culturilor și construcțiilor antice revelează adevărul despre originea extraterestră a umanității (Smith, Sitchin, Rael)

9. Documente antice (Enuma Enlil, Biblia (Sitchin, Smith)) sau considerate antice (Cartea lui Avraam și Cartea Mormonilor (Smith)) – corect interpretate – indică originea extraterestră a umanității

10. Toți cei care au încercat să interpreteze altfel culturile și religiile tradiționale au greșit (Sitchin, Smith, Rael).

11. Termenii antici „elohim” (Sitchin, Rael) sau „annunaki” (Sitchin) se traduc prin „cei care coboară din cer” și se referă la extratereștri.
Zeii și îngerii nu sunt altceva decât extratereștrii (Sitchin, Smith, Rael)

12. Toate miturile umanității au la bază evenimente care au ca personaje ființe extraterestre sau se bazează pe legătura dintre oameni și extratereștri(Smith, Sitchin, Rael)

13. Oamenii și-au uitat originea lor extraterestră (Hubbard, Smith, Rael, Sitchin)

14. Extratereștrii se vor întoarce pe Pământ pentru a ne ajuta să împlinim destinul nostru cosmic (Sitchin). Apocalipsa nu este altceva decât această revenire (Smith, Rael).

16. Imortalitatea se atinge prin clonare genetică (Rael) sau prin transferul oamenilor pe o altă planetă (Smith).

17. Clonarea genetică este ceva pozitiv (Rael, Sitchin).

18. Iisus este produsul uniunii dintre o femeie terestră și un extraterestru (Rael) sau -prin deducție- urmașul unui extraterestru (Smith, Sitchin)