Așa cum arăt și în alte articole, fenomenul OZN conține toate elementele necesare pentru constituirea unei puternice religii. Toate miturile și condițiile necesare generării unei noi religii există deja conturate, iar anumite forme de cult OZN foarte influente se manifestă deja de mai multă vreme.

Există mai multe mituri specifice legate de fenomenul OZN care apar la intersecția dintre religie și science-fiction:

1. Mitul existenței unor ființe extraterestre benefice, superioare. Se consideră că extratereștrii există (ceea ce, desigur, este foarte posibil, doar că nu a fost încă dovedit!) și ei sunt priviți ca niște adevărați zei, ființe superioare oamenilor, cu puteri infinite de a manipula timpul și spațiul. Conform unei opinii foarte răspândite, unii extratereștri trăiesc în alte dimensiuni (ceea ce, evident, intră în contradicție cu înțelesul convențional al termenului ”extraterestru”) și se pot materializa la voință. Acest mit este propagat pe scară largă de marea majoritate a celor care sunt convinși de valabilitatea ipotezei extraterestre.

2. Mitul OZN-urilor ca nave extraterestre. Fenomenul OZN este deja confirmat prin nenumărate observații științifice și rapoarte, dar cunoașterea acestuia a rămas doar într-un stadiu incipient. Cu toate astea mitul conform căruia OZN-urile, din moment ce par a veni de undeva din spațiul cosmic și scapă înțelegerii obișnuite, trebuie să fie neapărat extraterestre a devenit o credința dominantă în perioada actuală. OZN-urile sunt considerate nave care transportă ființe extraterestre, care comunică cu noi prin ființe umane alese, care ne trimit tot felul de semne (ex.cercurile din lanurile de cereale) și care ne vizitează de zeci de mii de ori pe an.

3. Mitul ocultării ființelor extraterestre. Fiind ființe cu totul și cu totul superioare oamenilor, extratereștrii pot fi percepuți și contactați doar de câteva ființe alese (”contactații”), care funcționează asemenea profeților biblici care primesc mesajele divin inspirate ale acestora, mesaje pe care le împărtășesc apoi umanității. Se pare că nivelul spiritual al extratereștrilor face imposibil contactul oamenilor cu ei (deși există multe excepții notabile, se pare!).

În plus, cineva de pe Pământ (Elita Mondială, Iluminații, Guvernul SUA, CIA, Masoneria etc) dorește cu orice preț să ne ascundă adevărul despre extratereștri. Ca și când atotputernicii extratereștri nu ar putea face nimic pentru a revela adevărul despre ei întregii lumi, se crede că există doar o singură grupare care cunoaște aproape totul despre ei, care lucrează pe ascuns cu aceștia, care are acces la tehnologia lor, dar care tine toata aceasta cunoastere secretă etc.

Foarte activi în a răspândi această credință sunt mai ales cei care susțin că Guvernul SUA ar ascunde o colaboare secretă cu ”extratereștrii benefici” și că o deconspirare mult așteptată urmează să se producă în curând (unul dintre aceștia fiind Steven S. Greer).

4. Mitul creării și al vizitării rasei umane de către o rasă superioară de ființe extraterestre (mit promovat de adepții teoriei astronauților antici: Charles Fort, Desmond Leslie, Immanuel Velikovski, Erich von Daniken, Zecharia Sitchin, Rael, Michael Drosnin, Billy Meyer și alții). Potrivit acestui mit, Dumnezeul Bibliei a fost extraterestru, iar rasa umană a fost concepută de extratereștri prin inginerie genetică, acum câteva sute de mii de ani. Extratereștrii ne vizitează periodic și susțin dezvoltarea umanității.

5. Mitul existenței pe Pământ a unor ”reprezentanți” sau ”trimiși” speciali ai civilizațiilor extraterestre, ai confederațiilor galactice sau ai consiliilor acestora, reprezentanți care sunt singurii împuterniciți să transmită, pe Pământ, mesajele extratereștrilor, mesaje care implică avertismente, sfaturi moralizatoare, informații de ultimă oră despre situația spirituală a Pământului și a Universului, prevestirea unei Noi Ere în evoluția umanității etc. Acești trimiși sunt ”contactații”, cei care răspândesc mesajele binecunoscute. Ei au programe oficiale de transmisie a mesajelor extraterestre, realizează meditații colective de conectare cu extratereștrii, scriu cărți, primesc donații, fac profit din asta, au adepți etc

6. Mitul omnipotenței și omniscienței extratereștrilor. Se crede că extratereștrii, fiind extraordinar de evoluați, sunt capabili să impulsioneze evoluția pământenilor în moduri greu de imaginat, să realizeze miracole, să cunoască absolut totul despre noi și toate secretele Universului, să contacteze de la mare distanță (de la zeci, sute sau mii de ani lumină distanță) anumite ființe umane înzestrate și să răspundă întrebărilor acestora. Extratereștrii au o ”gnoză” referitoare la începutul și destinul umanității și pot influența acest destin în bine.

7. Mitul inspirării și ghidării ființelor umane de către ființele extraterestre. Potrivit acestui mit, extratereștrii ne-au inspirat marile realizări, ne-au ajutat să construim piramidele, Sfinxul etc, ne-au inspirat cultura, artele, științele, ne-au alimentat viziunile religioase. Se pare că nimic bun nu a putut fi realizat fără ajutorul și inspirația extratereștrilor!

8. Mitul încarnării ființelor extraterestre pentru a ghida umanitatea. Potrivit acestui mit, Iisus, Krishna, Buddha, Moise etc au fost extratereștri sau spirite extraterestre încarnate. Toate miracolele realizate de ei sunt astfel puse pe seama capacității extraordinare care vine de la extratereștri. Astfel Iisus nu este altcineva decât Sananda, un spirit extraterestru care veghează chiar și acum, dintr-o navă spațială la binele umanității. Alte variante includ ideea că Iisus a fost conceput prin amorul dintre Fecioara Maria și un extraterestru foarte avansat. Alte ființe care ghidează sau protejează umanitatea – îngeri sau arhangheli – nu ar fi altceva decât extratereștri sau manifestări superioare (sau inferioare) ale acestora.

9. Mitul adversarului. Iminenta sosire a extratereștrilor va înlătura dominația tiranică a ”Elitei mondiale” (Iluminații, Francmasoneria) – o forță malefică, ocultă și greu de definit sau de identificat care supune umanitatea la o sclavie accentuată, la sărăcie, boală, războaie și haos. Elita mondială va fi zdrobită, iar libertatea, prosperitatea și spiritualitatea unei noi epoci se va instaura.

Uneori ”adversarul” este considerat tot o forță supra-naturală: însuși Satana (Adversarul) acționează prin această Elită, iar membrii Elitei nu sunt altceva decât adoratorii săi fideli.

Alteori ”elita” este formată tot din ”extratereștri” sau din ființe ”rele” din alte dimensiuni (”reptilienii”) – de regulă ființe supranaturale care au abilitatea de a-și schimba forma la voință și care sunt însetate după sângele uman, ceea ce accentuează dificultatea oamenilor de a-i contracara.

Desigur, tot extratereștrii ne vor izbăvi de toată această tiranie! Evident, unde altundeva ar trebui căutați țapii ispășitori, dușmanii și mântuitorii decât în afara noastră??

10. Mitul evoluției materiale, tehnologice și spirituale a umanității cu ajutorul extratereștrilor. Acest mit este extrem de adânc înrădăcinat în subcultura New Age. Se crede că extratereștrii susțin dezvoltarea omenirii către o stare utopică, în care omul este ridicat la un nivel fizic, tehnologic și spiritual fără precedent. Se crede că până și structura corpului fizic uman se va transforma, devenind aproape angelică. Moartea nu va mai exista, pentru că omenirea ”va ascensiona” într-o nouă dimensiune, în care moartea este cel mult doar opțiunea de a merge într-o dimensiune superioară.

12. Mitul intrării umanității într-o Nouă Eră de Aur (New Age) în care destinul nostru spațial va fi împlinit. Acest mit este promovat pe scară largă de contactați și are la bază ideea că prezentul este de rahat, dar viitorul sună bine! Mai concret se presupune că omenirea este (mai mereu) pe punctul de a intra într-o epocă de aur a fericirii, bunăstării, nemuririi, elevării spirituale, fraternității etc. Era Vărsătorului a fost, multa vreme, termenul preferat de adepții New Age, dar există și alte conceptualizări ale acestei epoci.

Este epoca ”ascensiunii” pe scară largă a omenirii în alte dimensiuni mai elevate și a dezvoltării nelimitate și ea intră mereu în opoziție cu dificultățile vieții prezente. Este o Eră în care pământenii vor deveni, în sfârșit, cetățeni galactici, iar contactul cu frații noștri spațiali va fi absolut liber și permanent. Umanitatea va începe să practice, pe scară largă, religia iluminată a extratereștrilor și va adera la valorile universale ale acestora. Este epoca în care un nou avatar – Kalki, Maitreya, Sananda etc (de regulă cineva de proveniență extraterestră) urmează să se încarneze pentru a ghida umanitatea către împlinirea destinului ei măreț.

12. Mitul mesianic al mântuirii sau salvării umanității care vine prin intermediul extratereștrilor. Potrivit acestui mit, extratereștrii răspund în mod salvator la rugăciunea sau invocația realizată de pământeni. Adepții fac adesea rugăciuni sau meditații, individuale sau de grup, pentru contactarea și obținerea sprijinului civilizațiilor extraterestre și pun pe seama intervenției lor salvatoare faptul că, de exemplu, un cutremur sau un alt cataclism previzionat anterior (tot de ei!) nu s-a produs, că un meteorit nu a izbit Pământul, că un conflict armat nu s-a produs etc etc.

Se presupune că extratereștrii ne protejează și ne izbăvesc de dominația tiranică a ”Iluminaților” sau a confraților lor mai demonici- reptilienii. Acest mit mai presupune faptul că extratereștrii ne ajută să ”ascensionăm” în cele mai elevate dimensiuni ale existenței prin faptul că trimit ”raze benefice”, că realizează conectarea Pământului cu anumite vibrații speciale din Univers și că ei ne pot oferi toate avantajele Noii Ere (bunăstarea materială și tehnologică, sănătatea perfectă, viață veșnică, dezvoltarea conștiinței etc).

_______ 

Deși nici una dintre ideile care stau în spatele acestor mituri nu se susține pe vreun argument substanțial, totuși credința în ele a devenit foarte puternică în cercurile care manifestă interes pentru fenomenul OZN. Ele sunt alimentate intens de cultele OZN obscure care, de mai multă vreme, au început să prindă rădăcini în solul fertil al credințelor iubitorilor de senzațional.

Aceste mituri – luate ad-literam, așa cum fac adepții credinței în extratereștri – sunt periculoase! Ele subminează spiritul uman și tradițiile spirituale ale umanității (tradiții verificate de milenii) și conduc la alienare, debusolare și decepție ! În plus, credința în ele subminează înțelegerea reală și apropierea obiectivă de fenomenul OZN.