Ipoteza vizitării extraterestre a Pământului este, desigur, cea mai răspândite teorie legată de natura fenomenului OZN. Această idee a prins atât de puternic în rândul populației, încât a generat un imens trend de expectanțe cu privire la posibilitatea contactării extratereștrilor și a rolului lor în viața noastră.

Puține alte idei din ultimul secol au prins atât de tare la o atât de mare parte populației și au avut parte de o atât de intensă mediatizare ca această ipoteză. Dar aduce oare ipoteza extraterestră o explicație pertinentă și completă cu privire la natura fenomenului? Explică ea toate datele (și mai ales pe cele mai neobișnuite!) pe care le avem cu privire la acest fenomen?

Evident, nu există (încă) nici o dovadă științifică pentru existența vreunei forme de viață în afara Pământului, deși, desigur, este foarte probabil ca viața să existe și altundeva în acest imens Univers.

De asemenea, nici nu avem (încă!) vreun motiv justificat să credem că există vreo modalitate care să permită o călătorie spațială de o atât de mare anvergură, cu toate că și aici putem specula că o civilizație foarte avansată ar face acest lucru posibil.

Dacă am fi întradevăr vizitați de nave spațiale, aceasta ar trebui să fie o evidență fundamentată științific și cât se poate de obiectivă. În schimb tot ce avem sunt nenumărate speculații și experiențe foarte subiective, tot felul de conspirații și bănuieli, informații trunchiate, previziuni apocaliptice și mesaje dubioase, idei trăznite și senzaționale, promisiuni utopice, doctrine spirituale confuzante și multă paranoia. Aproape tot ce avem cu privire la acest subiect este un imens hățiș de abordări vagi, de justificări extravagante, de date neclare, de credințe iraționale și de încrengături sociale și politice din care cu greu se poate extrage ceva coerent.

 

Dar totuși, este fenomenul OZN extraterestru?

În pofida curentului masiv de opinii orientate către argumentarea ipotezei extratereste, mai mulți cercetători de marcă ai fenomenului au ajuns la o cu totul altă concluzie.

Căutând să răspundă la această întrebare, John Keel – unul dintre cei mai reputați cercetători ai fenomenului OZN, în cartea sa Operation Trojan Horse afirma:

Adevărata poveste a OZN-urilor trebuie să cuprindă toate nenumăratele forme de manifestare care sunt observate.

 

Este povestea stafiilor, fantomelor și a unor stranii aberații mentale, a unei lumi invizibile care ne înconjoară și care uneori ne înghite, a profeților și profețiilor, a zeilor și a demonilor.

 

Este o lume a iluziei și a halucinației în care irealul pare foarte real, și în care realitatea este distorsionată de forțe stranii care par a manipula timpul, spațiul și materia fizică – forțe care sunt dincolo de puterea noastră de înțelegere.

În cartea The Cosmic Life: The Revolutionary Biological Power Behind UFOs, James Trevor Constable – unul dintre pionierii cercetării fenomenului OZN afirma:

Mințile umane mecaniciste au acceptat fără discernământ teoria navelor spațiale interplanetare ca explicație fundamentală a OZN-urilor. Implicând doar o proiecție liniară a imaginii tehnologiei pământești existente; această teorie simplistă a paralizat procesele de gândire a mai multor generații de oameni interesați de fenomenul OZN. 

După mulți ani de investigații sistematice asupra fenomenului OZN, reputatul ufologist Jacques Vallee a ajuns la concluzia că dovezile pe care le avem sugerează că OZN-urile nu deloc sunt extraterestre, ci par a fi, mai degrabă, sisteme inteligente care intenționează să ne convingă că sunt extraterestre. El explica că, analizând rapoartele cronologic, se părea că ”Ei” (oricine ar fi aceste ființe) se străduiau întotdeauna să dea impresia că sunt ceva ce societatea pe care o vizitau putea imagina sau înțelege. ”Ei” au de-a face cu un continuum spațio-temporal pentru care nu avem încă concepte științifice. ”Ei” se deghizează acum în extratereștrii pentru că asta se potrivește erei descoperirilor spațiale în care trăim.

În aceeași carte din care am citat mai sus, John Keel afirma:

Fenomenul OZN pare a fi controlat. El urmează paternuri inteligente. Dacă obiectele sunt manifestări ale unor energii înalte, atunci cineva manipulează acele energii într-un fel și le reduce la frecvențe vizibile. Ele nu doar intră în gama vizibilă de frecvențe, dar iau și forme care ne apar fizice și reale și acționează într-un mod care pare inteligent. 

 

Prima noastră concluzie este că OZN-urile își au originea în afara cadrului nostru de referință spațio-temporal. În al doilea rând, sursa acestor manifestări are o formă de cunoaștere a evenimentelor vieții umane și chiar a vieților individuale. Pentru că timpul și spațiul nu sunt absolute – chiar dacă par a fi așa – aceste două concluzii sunt compatibile.

De aceeași părere era și Terence McKenna care afirma că suntem parte a unei relații simbiotice cu ceva ce

se deghizează într-o invazie extraterestră astfel încât să nu ne alarmeze. 

Un important cercetător canadian al fenomenelor paranormale, Brad Steiger, afirma că, după toate datele:

avem de-a face aici [ în ceea ce privește experiența OZN -n.trad ] cu un fenomen parafizic multidimensional, ale cărui rădăcini țin de sfera planetei Pământ.

 

Planul eteric și fenomenul OZN

Explicații și teoretizări ale originii acestui fenomen ”parafizic multidimensional”, cum îl numea Steiger, pot fi găsite în aproape toate tradițiile spirituale ale lumii. Una dintre cele mai cunoscute explicații tradiționale este aceea că planul fizic, tridimensional în care trăim are un ”dublu”, adică o parte complementară ascunsă simțurilor obișnuite, numită planul eteric, o lume cu 4 (sau mai mult de 4) dimensiuni.

Potrivit acestei înțelegeri, totul din lumea fizică are un ”dublu” eteric. Planul eteric conține tiparul pentru lumea fizică. Oamenii, animalele, plantele au și corpuri eterice, pe lângă cele fizice. Dar ceea ce este semnificativ pentru analiza noastră este că planul eteric este el însuși populat de tot felul de entități a căror manifestare poate fi adesea foarte similară, dacă nu identică- celor descrise în experiențele OZN.

Meade Layne – unul dintre primii cercetători importanți în domeniul ufologiei și parapsihologiei, în cartea sa The Ether Ship Mystery (and its Solution) afirma cu privire la OZN-uri:

Ele nu vin de pe alte planete ale sistemului nostru solar sau de pe orice alt corp ceresc cunoscut nouă…ele vin dintr-o regiune a existenței numită Etheria, adică din planul sau nivelul eteric.

După Layne, această regiune nu este undeva departe în spațiul cosmic.

Etheria este aici! De-a lungul, înăuntrul și înafara lumii noastre. 

În 1962 în numărul din noiembrie al revistei Flying Saucers, Kenneth Arnold – cel de la care, în 1947, a pornit ”era modernă” a fenomenului OZN – a spus:

După 14 ani de cercetări extensive, concluzia mea este că așa-numitele farfurii zburătoare care au fost văzute în atmosfera noastră nu sunt nave spațiale de pe alte planete, ci grupuri de organisme vii care sunt la fel de mult parte a spațiului în care trăim, pe cât este viața pe care o găsim pe fundul oceanului!

În cartea sa Fenomenele de la Pădurea Hoia-Baciu, Adrian Pătruț a descris studiile lui Alexandru Sift – cercetătorul român cel mai avizat cu privire la înțelegerea naturii fenomenelor din Pădurea Hoia Baciu. Sift afirma despre OZN-uri că

nu se poate vorbi despre un sistem de propulsie a acestor structuri aeriene, care nu sunt vehicule.

iar Florin Gheorghiță, un alt cercetător român al fenomenului, scria într-un articol pentru revista Flying Saucers (citat în aceeași carte a lui Adrian Pătruț):

Comportamentul lor pare să fie de natură inteligentă… Documentația […] demonstrează astfel că o mare parte dintre fenomene luminoase neidentificate care zboară prin atmosfera terestră nu sunt obiecte materiale, cu motor și instrumente de bord, așa cum ne imaginăm că ar fi OZN-urile. 

De altfel toate datele neobișnuite legate de OZN-uri (cum ar fi materializarile și dematerializările, mișcările eratice, câmpul electromagnetic pe care-l degajă, efectele psihice și fizice asupra martorilor etc) pot fi cel mai bine explicate prin apartenența lor de planul eteric, despre care tradițiile spun că este alcătuit dintr-o materie foarte fină, un eter invizibil care, la scăderea nivelului de vibrație , se poate însă materializa. Forța prezentă la nivelul planului eteric ar putea fi parțial echivalată în fizica modernă prin așa-numita ”Forță a 5-a”, dar și mai bine prin conceptul de Quintesență – adoptat de fizica modernă din filozofia greacă, care exprimă o forță uriașă ce poate face – cel puțin teoretic – orice.

Această compoziție eterică explică și natura halucinatorie a fenomenului. Pentru a intra cu conștiința la nivelul de vibrație al lumii eterice, trebuie să apară un proces de alterare a conștiinței obișnuite. Astfel se justifică abordarea și natura mistică a fenomenului OZN. Acest fenomen nu mai este studiat obiectiv ci, pentru mulți, a devenit aproape religios, ceea ce arată că avem de-a face cu forțe care nu sunt și nu vor fi niciodată parte a lumii noastre tridimensionale, ci aspecte ale unei realități superioare.

 

 Sfârșitul părții întâi.

Citește și partea a 2-a: Djinni sau extratereștri? (II)